21. FEBRUAR JE MEDNARODNI DAN TURISTIČNIH VODNIKOV

V spomin na ustanovitev Svetovne zveze turističnih vodnikov (World Federation of Tourist Guide Associations) leta 1985 je 21. februar, Mednarodni dan turističnih vodnikov. Namen praznovanja je ozaveščanje o pomenu turističnih vodnikov za promocijo turizma in kulturne dediščine ter priznanje njihovega dela in strokovnosti.

Na ta dan se predstavljajo turistični vodniki s številnimi vodenji tudi v Sloveniji. Na voljo bodo različna vodenja, tri vodenja bomo izvedli tudi pri Bike Slovenia, in sicer:

1. vodenje: SKRIVNOST UNŠKE KOLIŠEVKE (peš)

KDAJ: 
v nedeljo, 25. februarja 2024 ob 14. uri 
ZBIRNO MESTO:
 Pred gradom Haasberg (Hošperk) v Planini. 
OPIS: 
Unška koliševka je s 100 m globine ena največjih slovenskih jam udornic. Ni pa samo to! Njena skrivnost in glavna zanimivost so skoraj 100-letni podzemni rovi in bunkerji, ki so jih zgradili Italijani med obema vojnama in tako ta izjemen naravni pojav spremenili v vojaški objekt. Je najbolj spektakularen ostanek Alpskega zidu v Sloveniji. 
OPREMA: Dobri pohodni čevlji in svetilka. 
ČAS TRAJANJA:
 ca 2 uri 
VREDNOST:
 Za Mednarodni dan turističnih vodnikov je cena za vodenje samo 11 eur. 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: 
Naše skupine so majhne zato so prijave obvezne, sprejemamo jih do zapolnitve mest. Prijavite se preko obrazca tukaj ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (ob prijavi navedite ime in priimek oseb, ki jih prijavljate, starost otrok ter eno kontaktno tel. št.). Vreme ne vpliva na voden ogled! Več o ​SKRIVNOSTI UNŠKE KOLIŠEVKE si lahko preberete tudi tukaj .

     ---------------------------------------------

2. vodenje: ODKRIVAJMO POTI FURMANOV (s kolesom)


KDAJ: v soboto, 2. marca 2024 ob 9. uri (prestavljeno na 23. marec)
ZBIRNO MESTO:
 Pri kozolcu na Prepihu (Belsko). 
OPIS:
Furmani so z vozovi, mi bomo pa na dveh kolesih, vozili po delu starodavne trase Furmanske ali Jamborne ceste, ki je potekala med Planino in Razdrtim. To je najstarejša prometna povezava čez Postojnska vrata po kateri so furmani tovorili različno blago v Trst. Najbolj so bili znani po dolgih ladijskih jamborih. Ste že videli repliko »lesene pošasti«? 
OPREMA
: Tehnično brezhibno treking ali gorsko kolo s profiliranimi gumami (lahko tudi električno), kolesarska čelada (obvezna je za vse), rezervna zračnica, primerna oblačila. 
TEHNIČNI PODATKI
: Dolžina ca 18 km, skupni vzpon ca 200 vm, podlaga makadam, kolovoz in asfalt, tehnično nezahtevna tura. 
ČAS TRAJANJA:
 ca 3 ure 
VREDNOST:  Za Mednarodni dan turističnih vodnikov je vodenje BREZPLAČNO. 
PRIJAVE IN INFORMACIJE: 
Naše skupine so majhne zato so prijave obvezne, sprejemamo jih do zapolnitve mest. Prijavite se preko obrazca tukaj ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (ob prijavi navedite ime in priimek oseb, ki jih prijavljate, starost otrok ter eno kontaktno tel. št.). V primeru slabe vremenske napovedi se tura prestavi! Več o KOLESARSKIH VODENJIH si lahko preberete tukaj.

     ------------------------------------------

3. vodenje: SPREHOD MED TREMI REKAMI PLANINSKEGA POLJA (peš)
    
KDAJ: v soboto, 2. marca 2024 (prestavljeno na nedeljo, 17. marca ob 10. uri)
ZBIRNO MESTO:
 Pred gradom Haasberg (Hošperk) v Planini. 
OPIS: 
Zgodbo o vodi na kraškem svetu začnemo pri nekoč najlepšem baročnem dvorcu v Sloveniji, pri gradu Haasberg (Hošperk). Po Planinskem polju si utira pot reka Unica in sprehodimo se vse do njenega izvira v Planinski jami pod Ravbarjevim stolpom. Na izhodišče se vremo po delu Scikine učne poti, mimo Malenšice in sramežljive Škratovke. 
OPREMA
: Dobri pohodni čevlji. 
ČAS TRAJANJA:
 ca 2,5 uri 
VREDNOST:
 Za Mednarodni dan turističnih vodnikov je cena za vodenje samo 9 eur
PRIJAVE IN INFORMACIJE: 
Naše skupine so majhne zato so prijave obvezne, sprejemamo jih do zapolnitve mest. Prijavite se preko obrazca tukaj ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (ob prijavi navedite ime in priimek oseb, ki jih prijavljate, starost otrok ter eno kontaktno tel. Št). V primeru slabe vremenske napovedi se sprehod prestavi! Več o ​SPREHODU PO PLANINSKEM POLJU si lahko preberete tudi tukaj .    


Vabljeni! 

Ekipa Bike Slovenia
  

#visitpostojna #planinskopolje# unskakolisevka #bikeslovenia #furmani