5. KORONA IZZIV JE ZAKLJUČEN, KORONA TURA PA NE

Krožno kolesarjenje po mejah občine Postojna ali Korona tura poteka po skrajnih mejah občine Postojna, 80 % po gozdnih makadamskih poteh saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd. Vozimo odmaknjeni od vrveža civilizacije, čez Javorniške gozdove, ob vznožju Nanosa in za konec mimo ruševin nekoč mogočnega baročnega gradu Hassberg.

Pot je dolga 100 km in 2.000 vm in kot pravijo tisti, ki so jo prevozili: "Super trasa in super narava"

Korona tura je nastala leta 2020, ko smo bili omejeni na območje svoje občine. Tomaž Penko iz Bike Slovenia je razmišljal, kje bi lahko kolesarili, in pripravil zanimivo traso, ki jo je speljal po skrajnih mejah občine Postojna. Da bi popestrili spomladanske dni še drugim kolesarjem in jim predstavili naravo, našo zeleno občino, je skupaj z Visit Postojna nastal prav poseben izziv - 1. Korona izziv.

Prvi izziv je sprejelo 25 kolesarjev, drugi že 85 kolesarjev, ​ od tretjega naprej pa se povprečno število tistih, ki prevozijo Korona turo giblje okrog 60.  

5. Korona izziv, ki je potekal od 30. aprila do 30. maja 2024 je prekolesarilo 46 kolesarjev in 14 kolesark. Start in cilj je bil v Postojni. Na trasi pa so bile nameščene 4 kontrolne točke. Novost letošnjega izziva je bila večja sprememba trase in nova kontrolna točka na Hrušici pri Stari pošti, ki je bila zelo dobro sprejeta  med kolesarji saj so bili njihovi komentarji na pot: »letos je res lepa trasa", "najboljša do sedaj", "podaljšek do Stare pošte je super«, "top trasa",  itd.

Kot vsako leto so se nekateri pognali po Korona turi večkrat, ​ in sicer dva kolesarja sta jo premagala dvakrat (2x), dva pa neverjetnih štirikrat (4x). Zelo smo tudi veseli, da se jih veliko vrača vsako leto in seveda, da je na Korona turi vedno več kolesark.

V petek, 14. junija je potekala podelitev diplom in spominskih majic z logotipom Korona ture ter drugih manjših nagrad vsem zmagovalcem 5. Korona izziva. Vsakemu udeležencu je čestital tudi podžupan Andrej Berginc.

Vse, ki bi želeli prevoziti Korona turu 2024, obveščamo, da je gpx na voljo - brezplačno. Najdete ga pod zavihkom "mozaik poti". Če objavite posnetek vaše vožnje in kakšno fotografijo iz poti na socialnih omrežjih ter nas pri tem "tagate," vam bomo z veseljem podarili tudi majico Korona ture.

Bike Sloveni in Visit Postojna pa vas vabimo na6. Korona izziv.

Se vidimo naslednje leto.