Po mejah občine Postojna

Krožna Korona tura poteka po skrajnih mejah občine Postojna, 80 % po gozdnih makadamskih poteh saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd. Tura je z 90 - 100 kilometri in kar 2.000 vm prava poslastica za vztrajnostne kolesarje, ki uživajo v naravi. Čista desetka!

Korona tura 2023
Po skrajnih mejah občine Postojna

Postojna - Žeje - Koče - Slavina - Laže - Hudičevec - Razdrto - Veliko Ubeljsko - Strane - Liplje - Planina - Postojna

Skoraj 100 km krožna kolesarska pot poteka po skrajnih mejah občine Postojna in kar v 80 odstotkih po gozdnih makadamskih poteh, saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd.

Začetek/konec poti je poljuben, predlagamo vam vožnjo v smeri urinega kazalca. Če začnemo s potjo v Postojni se najprej zapeljemo proti Uncu in še pred križiščem za Kalič zavijem o desno na makadamsko pot kjer se povzpnemo v gozdove Javornikov. Dosežemo najvišjo točko Korona ture, zavijemo na Javorniško cesto, se še malenkost vzpnemo nato pa sledi  spust mimo Počka/Bil (opozorilo: med tednom je lahko to območje zaprto zaradi vojaških aktivnosti preverite spletno stran Slovenske vojske) do vasi Žeje. Zapeljemo se čez strugo reke Pivke mimo Tišlerjevega mlina (opozorilo: ne vozite čez most, ker je prenevarno, v primeru, da je v strugi voda se zapeljite naokrog) do vasi Prestranek (trgovina) nato še do vasi Slavina, kjer začnemo z vzpon po makadamski poti v smeri Laž. Zapeljemo   mimo kamnoloma, se spustimo do kmetije Hudičevec ter  nadaljujemo po asfaltni cesti do Razdrtega. Zavijemo čez avtocesto (voda) do Velikega Ubeljskega ter na kolovoz do vasi Strane, mimo najstarejše tise (voda). Z vzponom nadaljujemo v Nanoške gozdove do križišča za Suhi vrh nato sledi spust v smeri Bukovja, a kmalu zavijemo levo in se čez več križišč povzpnemo do ceste Podkraj-Kalce, iz katere pa prav kmalu zavijemo nazaj na makadam in nadaljujemo, malo gor in veliko dol, vse do zaselka Liplje (regionalna cesta PO-Logatec). Po asfaltni cesti se zapeljemo do pokopališča v Planini (voda)  in naprej do ruševin nekdaj mogočnega dvorca Hošperg (Haasberg). Od tu se zopet  povzpnemo po makadamski poti mimo Unške koliševke (125 m globoke jame udornice), sledi spust do ceste PO-Unec in kratka vožnja do Postojne kjer se vrnemo kot zmagovalci Korona ture na izhodišče kroga: "Korona tura ali kolesarjenje po skrajnih mejah občine Postojna". 

Tehnični podatki

 Dolžina: skoraj 100 km
 Skupni vzpon: polnih 2.000 vm
 Trajanje: celodnevna tura
 Podlaga: makadam, kolovoz, asfalt
 Zahtevnost: kondicijsko zelo zahtevna tura
 Zrak: kvaliteta zraka še ni bila izmerjena
 Ogledna tura: 21.05.2023
 Opozorilo: pred kolesarjenjem preverite aktivnosti na vojaškem poligonu "Poček"

Prijavite se na e-novice in pridobite gpx datoteko
"Korona tura 2023"