Pravila GKT

Kolesarska avantura v naravi.

INFORMACIJE IN PRAVILA - 2. GREEN KARST TRAIL 2023

GREEN KARST TRAIL 2023 (v nadaljevanju GKT 2023) je nepodprta edinstvena večdnevna kolesarska avantura v čudoviti slovenski naravi, ki je ustvarjena od kolesarjev za kolesarje.

To ni tekmovanje, ampak večdnevni izziv za vse ljubitelje vztrajnostnega bikepacking kolesarjenja, ki ga je skrbno načrtovala in pripravila ekipa BIKE SLOVENIA.

V nadaljevanju so na voljo vse informacije in pravila GKT 2023.

1. ZAČETEK IN KONEC
Start in cilj je v centru mesta Postojna.
Start GKT 2022 bo v četrtek, 22. junija 2023, med 10. in 11. uro.
Čas za zaključek izziva ni določen, vendar bo ekipa Bike Slovenia čakala vsakega udeleženca 100 ur oziroma do ponedeljka, 26. 6. 2022, do 15. ure.

2. DOLŽINA POTI
Dolžina GKT 2023 bo približno 300 km in 5.000 vm.
Natančna dolžina in višinski metri bodo objavljeni po finalnem pregledu trase. Vsi prijavljeni s plačano prijavnino bodo prejeli traso GKT 2023 v GPX formatu en teden pred startom po e-pošti.

3. POTEK TRASE
Trasa bo potekala v naravi, v osrčju Zelenega krasa, na območju šestih občin v primorsko-notranjski regiji. Speljana bo po utrjenih makadamskih poteh in kolovozih (le kjer je nujno potrebno po asfaltnih javnih cestah), 75 % v objemu gozdov, mimo kraških jam, presihajočih jezer ter odmaknjenih gradov in dvorcev. Izpostavljene naravne in kulturne znamenitosti bodo opisane na www.bikeslovenia.si.
Trasa GKT 2023 v naravi ne bo označena. Vsak udeleženec mora biti opremljen z lastno GPS navigacijsko napravo.

4. UDELEŽENCI
Za prijavo na GKT 2023 je obvezno, da so udeleženci:
     - stari najmanj 18 let,
     - izkušeni v daljših kolesarskih izzivih in
     - v zelo dobri psihofizični kondiciji.

5. REGISTRACIJA IN PLAČILO
Vsak udeleženec mora izpolniti prijavni obrazec, ki je dostopen na www.bikeslovenia.si. Po prijavi prejme e-sporočilo z navodili za plačilo ter informacije in pravila GKT 2023.
Prijava na GKT 2023 je potrjena s plačilom ustrezne višine prijavnine za udeležbo oziroma ko Bike Slovenia prejme ustrezni znesek na svoj račun. S prijavo in plačilom udeleženec sprejme pravila GKT 2023.
Vračilo že plačanega zneska ni mogoče, razen v primeru odpovedi GKT 2023 s strani organizatorjev. V primeru odpovedi GKT 2023 zaradi višje sile (npr. ukrepi covid-19) se plačilo prenese na naslednji GKT (v istem ali naslednjem letu).

Višina prijavnine:
     - od 1. marca do vključno 31. marca 2023 – 30 eur
     - od 1. aprila do vključno 30. aprila 2023 – 35 eur
     - od 1. maja do vključno 31. maja 2023 – 45 eur
     - od 1. junija 2023 do vključno 19. junija 2023 – 60 eur

Prijava po 19. juniju 2023 ni več mogoča.

6. VRSTA KOLESA
Trasa je najbolj primerna za mtb in gravel kolesa. Dobrodošli so tudi udeleženci z električnimi kolesi.

7. OBVEZNA OPREMA IN ZAVAROVANJE
Vsak udeleženec mora imeti tehnično brezhibno kolo in opremo, za katero sam najbolje ve, da jo potrebuje za 300-kilometrsko nepodprto večdnevno bikepacking kolesarsko avanturo v naravi.

Obvezno mora imeti vsak udeleženec s seboj tudi:
     - kolesarsko čelado,
     - navigacijsko napravo s predhodno naloženimi zemljevidi (gsm signala ni na celotnem območju),
     - mobilni telefon in dodatno power bank baterijo
     - piščalko in/ali sprej za odganjanje medveda,
     - sprednjo in zadnjo luč na kolesu (če vozi v nočnem času),
     - toplotno izolacijsko folijo,
     - osnovni komplet za prvo pomoč in
     - osnovni komplet za popravilo kolesa.

Vsak udeleženec, ki nima osnovnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji (ni rezident Slovenije), si mora obvezno za čas sodelovanja na GKT 2022 urediti ustrezno zdravstveno zavarovanje z asistenco za tujino (npr. Coris).

8. PRAVILA VOŽNJE
Vsi udeleženci morajo upoštevati tudi določena pravila:
     - Nositi kolesarsko čelado ves čas vožnje po GKT 2023.
     - Po celotni trasi voziti le s kolesom, vožnja z drugimi prevoznimi sredstvi ni dovoljena.
     - Spreminjanje trase ali uporaba bližnjic nista dovoljena.
     - Na trasi je treba poskenirati vse QR kode.
     - Spoštovanje narave! Prepovedano je kakršnokoli odlaganje in odmetavanje smeti, trganje rož po nepotrebnem, uničevanje drugih rastlin in plašenje divjih živali.
     - Kampiranje v naravi je, tako kot v večini evropskih držav, dovoljeno le v uradnih kampih, na zasebnih zemljiščih pa samo s soglasjem lastnika.
     - Upoštevanje (CPP) cestnoprometnih predpisov.
     - Odločitev o prekinitvi GKT 2023 mora udeleženec takoj sporočiti organizatorju na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Pri tem je obvezno sporočiti razlog prekinitve in na katerem km je prišlo do prekinitve GKT 2023. Organizator ne zagotavlja prevoza udeleženca do cilja.

9. KONTROLNE TOČKE
Na trasi GKT 2023 bo 8-10 kontrolnih točk, na katerih mora vsak udeleženec poskenirati QR kodo ter vpisati ime, e-naslov, datum in čas.

10. PODPORA IN PRVA POMOČ
Vsak udeleženec GKT 2023 je običajni kolesar na običajni vožnji ter poskrbi za sebe sam. Na trasi ni zdravstvene ali druge pomoči s strani Bike Slovenia in/ali podpornih ekip, zato mora biti udeleženec dobro opremljen za vse vremenske razmere in večdnevno vožnjo v naravnem okolju. V primeru težav si pomaga sam ali z naključnimi osebami. Zaželena je pomoč med udeleženci GKT 2023.

Vsak udeleženec je dolžan zagotoviti prvo pomoč drugemu poškodovanemu udeležencu. V primeru nesreče, ko nekdo potrebuje nujno zdravniško pomoč, najprej pokličite na številko 112 in povejte: KDO kliče, KAJ se je zgodilo, KJE se je zgodilo, KDAJ se je zgodilo, KOLIKO je ponesrečencev, kakšne so POŠKODBE, kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče in kakšno POMOČ potrebujete.
Šele nato obvestite vodjo GKT 2023 ali od nje pooblaščeno osebo. Telefonsko številko za tovrstno obveščanje prejme vsak udeleženec na dan starta GKT 2023.

11. SPANJE IN HRANA
Bike Slovenia udeležencem ne zagotavlja nastanitve in/ali hrane ter pijače. Približno na polovici poti bo vsem udeležencem v kampu "Beli gaber", ki je  Green Karst Trail "Friendly point,"  na voljo brezplačna topla juha.  Priporočamo ga tudi kot mesto za prenočitev.

Lokacija ter vrsta namestitve in/ali hrana je odvisna od vsakega posameznika. Kampiranje v naravi je tako kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji prepovedano, razen tam, kjer je dovoljeno (npr. na zasebnem zemljišču s soglasjem lastnika, v uradnem kampu). Na spletni strani www.bikeslovenia.si bo objavljen priporočen seznam ponudnikov namestitev (sobe, APP, hostel, kamp). Priporočljivo je, da udeleženci ne kolesarijo skozi strnjen gozdu v nočnem času zaradi divjih zveri (medved, ris in volk). Voda v naravi ni pitna, je pa pitna iz pip v gostinskih in nastanitvenih objektih.

12. PREVERJANJE UDELEŽENCEV
Vsak udeleženec mora imeti lastno navigacijsko napravo, v katero namesti GPX trase GKT 2023. Na določenih lokacijah mora udeleženec poskenirati tudi QR kodo in slediti navodilom, zato mora imeti obvezno s seboj tudi mobilni telefon. Bike Slovenia bo naključno preverjal, ali je udeleženec poskeniral vse QR kode.

13. IZKLJUČITEV
Udeleženec je lahko izključen iz GKT in se ne vpiše v seznam finišerjev GKT 2023 v primeru hujše kršitve pravil. Razlogi za izključitev so lahko:
     - vožnja brez kolesarske čelade,
     - nespoštljivo obnašanje v naravi,
     - nešportno vedenje do drugih udeležencev,
     - namerno spreminjanje poti in
     - namerno neskeniranje QR kod.

14. ČAS VOŽNJE IN REZULTATI
GKT 2023 ni tekmovanje, ampak izziv za vztrajnostne kolesarje. Start je skupen, čas vožnje in čas cilja sta odvisna od vsakega posameznika. Čas za zaključek izziva ni določen, vendar bo ekipa Bike Slovenia čakala vsakega udeleženca 100 ur oziroma do ponedeljka, 26. 6. 2023, do okoli 15. ure.

15. GPX, PAKET DOBRODOŠLICE, SPOMINSKA MEDALJA
Vsi prijavljeni udeleženci, ki so plačali ustrezni znesek prijavnine, prejmejo GPX trase GKT 2023 približno en teden pred uradnim startom oz. najkasneje 15. 6. 2023.

Vsi udeleženci prejmejo tudi paket dobrodošlice, ki vsebuje:
     - oznako GKT 2023, ki jo pritrdijo na kolo in je ne snamejo ves čas vožnje po GKT 2023,
     - spominsko majico z napisom GKT 2023,
     - kolesarski zemljevid območja Zelenega krasa, po katerem bo potekal GKT 2023, in
     - zanimiva darila podpornikov GKT.

Ob prevzemu paketa dobrodošlice je obvezna tudi ponovna osebna potrditev sprejemanja pravil GKT 2023 z lastnoročnim podpisom.

Potrditev in prevzem paketa dobrodošlice bo mogoč:
     - en dan pred startom, to je v sredo, 21. 6. 2023, od 17. do 20. ure in
     - na dan štarta, v četrtek, 22. 6. 2023, od 8. do 10. ure.

Vsak udeleženec, ki prevozi in zaključi GKT 2023 najkasneje v 100 urah, prejme na cilju spominsko medaljo finišer GKT 2023 ter se vpiše na seznam finišerjev GKT 2023, ki bo javno objavljen na www.bikeslovenia.si.

16. DRUGO
     - Dan pred startom bo pri prevzemu paketa dobrodošlice možen nakup obvezne opreme in/ali hitrega osnovnega popravila kolesa.
     - GKT 2023 bo potekal v vseh vremenskih pogojih. V primeru ekstremno slabega vremena (npr. toča, močan veter) priporočamo, da se udeleženec začasno umakne v zavetje.
     - Na določenih delih trase ni telefonskega signala!
     - Vsak udeleženec se s prijavo strinja, da sodeluje na dogodku na lastno odgovornost.
     - Bike Slovenia ne odgovarja in udeleženec ne more uveljavljati nobenega zahtevka do organizatorja ali njegovih pomočnikov za kritje kakršnekoli škode za zdravje ali premoženje, ki bi nastala njemu ali tretjim osebam pred, med ali po dogodku.
     - Čeprav bo Bike Slovenia en teden pred startom GKT 2023 skrbno pregledal celotno traso, se lahko v času poteka GKT 2023 pojavijo nepredvidene ovire, za katere Bike Slovenia ne odgovarja.
     - Bike Slovenia si pridržuje pravico do spremembe poti in programa.
     - Na cilju GKT 2023 bo vsem udeležencem omogočeno pranje koles.

17. GDPR
Udeleženec se s prijavo na GKT 2023 strinja, da bo lahko njegova udeležba avdiovizualno posneta s strani Bike Slovenia ali njegove pooblaščene osebe. Udeleženec dovoli Bike Slovenia brezplačno uporabo in objavo avdiovizualnih posnetkov in fotografij, ustvarjenih pred, med in po GKT 2023. Udeleženec se strinja, da so njegovo ime in priimek ter država izvora objavljeni na seznamu prijavljenih in finišerjev GKT 2023. Oba seznama sta objavljena na www.bikeslovenia.si in v morebitnih drugih medijih za promocijske namene.

GREEN KARST TRAIL – kolesarska avantura v naravi – je avtorsko delo:
BIKE SLOVENIA
Tomaž Penko, s. p.
Ul. 25. maja 21, Prestranek, Slovenija
info: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.bikeslovenia.si

Postojna, 15. 2. 2023