Po mejah občine Postojna

Krožna Korona tura poteka po skrajnih mejah občine Postojna, 80 % po gozdnih makadamskih poteh saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd. Tura je s 100 kilometri in kar 2.000 vm prava poslastica za vztrajnostne kolesarje, ki uživajo v naravi. Čista desetka!

Korona tura 2024
Po skrajnih mejah občine Postojna

Trasa 2024: 
Postojna - Javorniki - Selce - Slavina - Laže - Hudičevec - Razdrto - Veliko Ubeljsko - Strane - Hrušica - Liplje - Planina - Postojna

KORONA TURA - kolesarjenje po skrajnih mejah občine Postojna

100 km krožna kolesarska pot poteka kar v
 80 odstotkih po gozdnih makadamskih poteh, saj več kot polovico občine Postojna pokriva gozd.

Začetek/konec poti je poljuben, predlagamo ti vožnjo po gpx-u v smeri urinega kazalca. Če začnemo s potjo v Postojni se najprej zapeljemo proti Uncu in še pred križiščem za Kalič zavijemo desno na makadamsko pot ter povzpnemo v gozdove Javornikov, kjer nas čaka najtežji vzpon na Korona turi. Dosežemo najvišjo točko Korona ture, zavijemo na Javorniško cesto, se še malenkost vzpnemo nato sledi spust mimo Počka/Bil. Opozorilo: med tednom je lahko to območje zaprto zaradi vojaških aktivnosti zato preveri spletno stran Slovenske vojske, ker obvoza ni. Pred vasjo Žeje zavijemo levo, prečkamo reko Pivko in kmalu dosežemo glavno cesto Postojna-Pivka, ki jo prečkamo. Zapeljemo čez vas Selce (bar) in po "križevem potu" dosežemo vas  Slavina (kmečki turizem) , kjer začnemo z  vzponom po  makadamski poti v smeri vasi Laže (voda)Zapeljemo mimo kamnoloma, se spustimo do kmetije Hudičevec (kmečki turizem) ter nadaljujemo po asfaltni cesti do Razdrtega (bar). Pod Nanosom zapeljemo čez avtocesto (voda) in do vasi Veliko Ubeljsko ter po kolovozu (Jakobova pot) do vasi Strane (najstarejša tisa in voda). Z vzponom nadaljujemo v Nanoške gozdove  do križišča za Suhi vrh, sledi spust v smeri Bukovja, a kmalu zavijemo levo in se čez več križišč povzpnemo do Hrušice (Stara pošta, gostilna). Nadaljujemo po cesti Podkraj-Kalce, iz katere pa prav kmalu zavijemo nazaj na makadam in nadaljujemo, malo gor in veliko dol, do zaselka Liplje (regionalna cesta Postojna-Logatec). Po asfaltni cesti se zapeljemo do pokopališča v Planini (voda) in naprej do ruševin nekdaj mogočnega dvorca Hošperg (Haasberg). Od tu se zopet  povzpnemo po makadamski poti v gozd mimo Unške koliševke (125 m globoke jame udornice), sledi spust do ceste Postojna-Unec ter kratka vožnja do Postojne kjer se vrnemo kot zmagovalci Korona ture na izhodišče Korona ture.

Vsako leto, od 30. aprila do 30. maja, poteka tudi t. i. Korona izziv. Priti in zmagaj 6. Korona izziv v letu 2025! 

Tehnični podatki

 Dolžina: 100 km
 Skupni vzpon: polnih 2.000 vm
 Trajanje: celodnevna tura
 Podlaga: makadam, kolovoz, asfalt
 Zahtevnost: kondicijsko zelo zahtevna tura
 Zrak: kvaliteta zraka še ni bila izmerjena
 Ogledna tura: 1.6.2024
 Opozorilo: pred kolesarjenjem preverite aktivnosti na vojaškem poligonu "Poček"

Prijavite se na e-novice in pridobite gpx datoteko
"Korona tura 2024"